De geschiedenis van het scheren in Nederland - 035 Vintages
Home » De geschiedenis van het scheren in Nederland

De geschiedenis van het scheren in Nederland

Scheren is al een lange tijd een gebruikelijke manier om gezichtshaar en lichaamshaar te verwijderen. Het begon ongeveer 5000 jaar geleden met het eerste Sumerische scheermesje. De geschiedenis van het scheren in Nederland gaat terug tot de prehistorie.

Archeologische opgravingen uit deze periode brachten de eerste scheermesjes aan het licht. De eerste scheermesjes waren gemaakt van kalksteen en waren dus niet erg scherp. Het stalen scheermesje werd pas later ontwikkeld. In de oudheid werd scheren beschouwd als een teken van respect voor de goden, die zij aanbeden. De Egyptenaren schoren hun baard mede om hygiënische redenen.

Sinds wanneer scheren Nederlands zich met een scheermes?

De Nederlanders waren de eersten die de techniek van het scheren met een mes ontwikkelden. In de Middeleeuwen werd scheren ook steeds populairder in Nederland. In de Middeleeuwen gebruikten mannen scherpe messen om hun baard te scheren. Althans De meeste mannen gebruikten messen, maar er waren mannen bij die een schaar gebruikten. In de 19e eeuw werden scheermesjes van staal gemaakt en werden de mesjes dus een stuk scherper. Ook kwamen de eerste scheerzepen op de markt, in de jaren tachtig werd het gebruik van scheerzeep populairder. Scheerzeep vergemakkelijkt het scheren en voorkomt huidirritatie. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten scheerzeep op de markt, waaronder speciale formules die speciaal zijn ontworpen voor mannen met een gevoelige huid.

De Nederlanders en de ontwikkeling van elektrische scheerapparaten

Begin 19e eeuw begon een Nederlander te experimenteren met elektrische scheerapparaten. Tegenwoordig kun je eenvoudig online een bodygroomer kopen bij Men with style. Het eerste Nederlandse elektrische scheerapparaat was een eenvoudig handmatig model. In de jaren 50 werd het eerste elektrische scheerapparaat op batterijen geïntroduceerd. Deze modellen hebben het scheerproces veel sneller en gemakkelijker gemaakt. In de jaren zestig en zeventig werden elektrische scheerapparaten steeds geavanceerder. Ze werden bijvoorbeeld uitgerust met: Een speciale trimfunctie, een ingebouwde trimmer en een ingebouwd scherm. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten elektrische scheerapparaten verkrijgbaar, waaronder modellen met verschillende opties.

Blijven de scheertechnieken zich nog ontwikkelen?

Scheertechnieken zijn de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. Moderne elektrische scheerapparaten zijn uitgerust met geavanceerde technologie, zoals sensoren die het scheerproces aanpassen aan je huid en geavanceerde trimmers die het scheren makkelijker maken. Het scheren is de afgelopen eeuwen enorm veranderd. Nederlandse mannen hebben een lange geschiedenis van scheren, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van veel van de geavanceerde technieken die tegenwoordig worden gebruikt.

Gezien de ontwikkelingen van de oudheid tot nu, is de verwachting dat de scheertechnieken zich ook in de toekomst gaan ontwikkelen. Natuurlijk blijven wel de vintage scheermessen een mooie uitstraling hebben voor in de badkamer.